HBO5- Verpleegkunde behoort tot het hoger onderwijs en situeert zich tussen het secundair onderwijs (SO) en de Professionele bachelor 5Pba). Het behoort tot het niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. De volledige opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit 5 modules verspreid over 6 semesters:
Initiatie verpleegkunde | Oriëntatie algemene gezondheidszorg | Toegepaste verpleegkunde |
Verpleegkundige basiszorg | Oriëntatie ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg |
De opleiding is sterk praktijkgericht. Stages zijn een essentieel onderdeel. Ze nemen dan ook de helft van je opleiding in. De complexiteit en het aantal uren stage stijgt naarmate je vordert in je opleiding. Elke module heeft een specifieke inhoud en specifieke stages.
Je stage heeft steeds te maken met de module die je op dat moment volgt.
Daarnaast krijg je nog veel praktijkoefeningen.
Flexibele opleiding :
HBO5-Verpleegkunde is modulair en flexibel opgebouwd. Elke module is opgebouwd uit afwisselend les & stage.
Je kan per module inschrijven. Je kan slechts 1 module tegelijk volgen.
Meestal zijn er verschillende instapmomenten. Zo kan je je opleiding in de meeste scholen starten op 1 september of op 1 februari.
Aangezien de opleiding flexibel georganiseerd kan worden, kan de studieduur verschillen. Deze is immers afhankelijk van het traject dat je kiest. Als je even stopt tussen het volgen van verschillende modules bvb., zal je opleiding langer duren.
Ook qua lesmomenten zijn er veel variaties mogelijk:
- Een aantal scholen organiseren enkel dagonderwijs. Je volgt dan voltijds of 4 dagen per week les. Vaak kan je je opleiding combineren met deeltijds werken. Dan worden de lessen op andere momenten gegeven. Stages worden geregeld in functie van je werkschema.
- In sommige scholen is gecombineerd onderwijs enkel mogelijk met een job in het weekend, in andere met een deeltijdse job tijdens de week.
Module 1: Initiatie in de verpleegkunde
Dit is de startmodule.
Hier komen vakken als anatomie, visie op verpleegkunde, ethiek aan bod.
Eenvoudige verpleegkundige zorgen worden aangeleerd zoals bedopmakingen, hygiëne, opname parameters, toedienen van lavementen, de eerste stappen in relationele vaardigheden.
Module 2 : Verpleegkundige basiszorg
Hier wordt de theorie verder aangeboden en als verpleegtechnieken worden inspuitingen en eenvoudige verbandzorg aangeleerd.
Na deze twee modules kan je je laten registreren als zorgkundige.
Hierna volg je de oriëntatie algemene gezondheidszorg en de oriëntatie ouderen- en geestelijke gezondheidszorg.
Module 3: Oriëntatie algemene gezondheidszorg
Tijdens deze module leer en oefen je alle (basis)vaardigheden die je als toekomstig verpleegkundige onder de knie dient te krijgen, en voornamlijk op verpleegtechtnisch vlak.
Uiteraard gebeurt dit steeds met de nodige aandacht voor je communicatieve vaardigheden.
Je loopt stage in een Algemeen Ziekenhuis, bij voorkeur op een chirurgische en een inwendige verpleegafdeling.
Module 4: Oriëntatie ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg
In deze module staan twee specifieke groepen van zorgvragers centraal, nl: de oudere zorgvrager en de zorgvrager in de geestelijke gezondheidszorg.
Je leert tijdens deze module omgaan met verpleegproblematiek die zeer eigen is aan het verplegen van ouderen, en je leert een zorgvrager begeleiding die het psychisch moeilijk heeft.
Tijdens deze module loop je stage op een afdeling Acute Geriatrie van een Algemeen Ziekenhuis én je neemt een kijkje achter de schermen van een psychiatrische verpleegafdeling.
Module 5: Toegepaste verpleegkunde
Afhankelijk van je interesse en je ervaringen tijdens de vorige modules, kan je in de laatste module kiezen uit drie veldoriëntaties, die de klemtoon van je opleiding sterk zullen bepalen.
Welke keuze je ook maakt, het toepassen van je kennis en vaardigheden, het coördineren en organiseren van verpleegkundige zorg staan in deze module centraal.
Ook het uitgereikte diploma blijft – ongeacht je keuze – identiek. Je kan kiezen tussen volgende veldoriëntaties:
- Geestelijke Gezondheidzorg
- Ouderen- en Thuiszorg
- Ziekenhuisverpleegkunde
Aanvullingstraject naar de professionele bachelor Verpleegkunde
- Na een HBO5 -Verpleegkunde is het mogelijk om een brugopleiding/aanvullingstraject te volgen om het diploma van professionele bachelor in de verpleegkunde te behalen.
Via een verkort traject behaal je dan je professioneel bachelordiploma van niveau 6. - Je kan verschillende opleidingen volgen om je te vervolmaken in een specifiek vakgebied.
- Je kan de lerarenopleiding volgen om in het onderwijs te stappen.
Waar kan ik later werken?
Met het diploma van HBO5- Verpleegkunde kun je als verpleegkundige aan de slag op vele plaatsen. Bovendien kiest je voor 100% werkzekerheid. Je kan terecht in/bij:
- algemene ziekenhuizen,
- psychiatrische centra,
- poliklinieken,
- kinderdagverblijven,
- ontwikkelingssamenwerking,
- woonzorgcentra,
- de thuiszorg,
- bedrijven,
- vluchthuizen,
- revalidatiecentra,
- voorzieningen voor mensen met een beperking,
- Artsen zonder Grenzen …
Verschil met de Professionele bachelor (PBA) Verpleegkunde
HBO5 duurt 3 jaar en wordt georganiseerd in scholen voor secundair onderwijs, de PBA-opleiding Verpleegkunde duurt 4 jaar en wordt georganiseerd aan de hogeschool.
De HBO5 opleiding is veel meer praktijkgericht en op maat van de student.
Kom naar een Herbalife Nutrition Opportunity meeting en laat je verrassen!
De beste manier om je goed te laten informeren over de mogelijkheden die Herbalife jou te bieden heeft, is het bijwonen van één van onze Opportunity meetings. Daarnaast vinden we het leuk en belangrijk om persoonlijk met je kennis te kunnen maken, want wellicht word jij binnenkort wel onze nieuwe collega!
opleiding personal trainer volgen
Wil je als trainer aan de slag in een fitnessclub? Of wil je liever zelfstandig … en sportiever leven? Volg nu de opleiding Personal Coach en behaal snel je diploma.
Remotion Training® is een erkend dienstverlener van de KMO-Portefeuille.
De opleiding personal trainer is hoofdzakelijk praktijkgericht. Bedoeling is dat je na de opleiding zelfstandig bewegingsbeperkingen kunt opsporen en bewegingsstrategieën kunt toepassen om aan de noden van je klanten tegemoet te komen. De combinatie van de praktijkgerichte opleiding en het brede scala aan oefeningen zorgt ervoor dat je efficiënt de vertaling naar je eigen praktijk kunt maken.